Varsinais-Suomen ikäihmisten palveluohjaukseen yhtenäiset toimintatavat

Torstai, joulukuu 13, 2018 - 12:08

Mediatiedote                                                                                                                  21.11.2018. Päivitetty 14.10.2022

Asukkaan paras ja hyvinvointi tavoitteena

Varsinais-Suomen ikäihmisten palveluohjaukseen yhtenäiset toimintatavat

Varsinais-Suomen ikäihmisten käytettävissä on nyt yhteinen suomenkielinen ja ruotsinkielinen asiakasneuvonnan puhelinnumero sekä neuvonta-chat. Lisäksi asiakasneuvonta.fi-sivustolle kerätään koko ajan lisää tietoa ikäihmisten palveluista.

KomPAssi-hankkeen tavoitteena oli kehittää koko maakunnassa toimiva iäkkäiden henkilöiden asiakas- ja palveluohjausmalli sekä toimintaa tukevat ict-työvälineet. Tavoitteet ovat täyttyneet. Iäkkäiden asiakasneuvonta ja -ohjaus käynnistyy koko Varsinais-Suomen alueella kuntien välisenä yhteistyönä marraskuun 2018 aikana.

  • Tarjoamme nyt maakunnalliset puhelinnumerot yhteiseen palveluohjaukseen sekä neuvonta-chatin. Tämän lisäksi asiakasneuvonta.fi-sivusto palvelee niin alueen ikäihmisiä, heidän omaisiaan kuin työntekijöitäkin, iloitsee KomPAssi-hankkeen hankejohtaja Johanna Ritvanen.

Asiakasneuvonta.fi-sivustolla voi myös vertailla palveluja

Palvelupuhelimeen vastataan keskimäärin yhdeksässä sekunnissa. Puheluita on KomPAssi-hankkeen kokeilujakson (huhti–elokuu 2018) aikana soitettu n. 2000 kuukaudessa. Noin 90 prosenttia asiakkaista voidaan auttaa jo ensimmäisen yhteydenoton aikana. Jos asiakkaan kysymys tai ongelma vaatii tarkempia selvittelyjä, hänet ohjataan oman asuinkunnan palvelutarpeen arviointiin.

Palvelun alustana toimii asiakasneuvonta.fi-sivusto, jossa on yhteystietojen ja neuvonta-chatin ohella tarjolla koko ajan täydentyvä palveluvalikko.

  • Meillä on mahdollisuus tuottaa palvelua laajemmilla hartioilla ja palvelu on avoinna lomakausinakin, toteaa Johanna Ritvanen.

Kokeilun aikana noin kolmasosa puhelimitse tulleista yhteydenotoista käsitteli kotiin tuotavia palveluja sekä ravitsemukseen liittyviä aiheita. Näistä palveluista lähdettiin liikkeelle myös kerättäessä tietoja asiakasneuvonta.fi-sivulle. Asiakas voi myös itse jatkossa valita asuinalueensa ja tarvitsemansa palvelun perusteella sopivan palveluntuottajan sivustolle kerättyjen palveluiden joukosta.

  • Kun alueen 75-vuotiaiden osuus kasvaa vuoteen 2025 mennessä 18 000 ihmisellä, tarvitaan lisää matalan kynnyksen palveluita, joita asiakkaat voivat itse löytää ja hyödyntää, kansallisen kärkihankkeen I & O:n muutosagentti Kirsi Kiviniemi toteaa

Kunnissa toimivat iäkkäiden neuvontapisteet ja niiden palvelunumerot palvelevat edelleen aiempaan tapaan. Iäkkäät voivat halutessaan edelleen asioida kasvokkain kuntien palveluohjaajien kanssa.

KomPassi – Varsinais-Suomen keskitetty asiakas- ja palveluohjaushanke (2016–2018)

Kaksikielinen puhelinpalvelu koko maakunnassa: (kaikki 27 kuntaa tulevat mukaan marraskuun aikana)

- Puhelinpalvelu suomeksi arkisin klo 9–15, p. 02 262 6164

- Puhelinpalvelu ruotsiksi arkisin klo 9–12, p. 02 262 6174

www.asiakasneuvonta.fi-sivulta löytyvät suomeksi ja ruotsiksi niin palveluohjauksen puhelinnumerot, chat-kanava kuin jatkossa myös yhä laajemmin kuntien, järjestöjen ja yritysten 75-vuotiaille tarkoitetut palvelut. Järjestöjen ja yritysten edustajat voivat itse syöttää palvelutietojaan sivustolle.

KomPAssi toimintamalli on kehitetty STM:n kärkihankkeessa ”I&O: Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa 2016–2018”, osana sote- ja maakuntauudistusta. Hankkeen kokonaisbudjetti on 3 miljoonaa euroa ja se päättyy 30.11.2018, jonka jälkeen toiminta jatkuu kuntien yhteistyönä.

Lisätiedot:

Johanna Ritvanen, hankejohtaja, KomPAssi-hanke, p. 040 548 5906, johanna.ritvanen@turku.fi