Apua ja palveluita kotiin

Apua ja palveluita kotiin

Ikääntyvä haluaa usein asua kotonaan mahdollisimman pitkään. Tässä auttavat kotiin tuotavat palvelut. Pyydä tukea, jos sinua mietityttää, miten pärjäät kotona yksin tai perheenjäsenen kanssa. Voit tarvita tukea myös, jos olet vastikään kotiutunut sairaalasta.

Saatavilla olevia apua ja palveluita kotiin voivat olla esimerkiksi kodinhoitoa, koti- ja ateriapalvelua sekä siivouspalvelua. Kotipalvelu auttaa arjen toimissa, kuten peseytymisessä, vaatehuollossa ja siivouksessa. Voit saada myös apua kuljetuksiin, asiointiin ja turvallisuuden parantamiseen.

Kotisairaanhoito auttaa sairauksien hoidossa ja kuntoutuksessa. Voit saada kotiin apuvälineitä, hoitotarvikkeita ja apua lääkkeiden annostelussa. Voit saada myös neuvontaa sopivasta ravitsemuksesta ja liikunnasta.

Tarvittaessa voit saada lyhytaikaista ympärivuorokautista hoitoa myös kodin ulkopuolella, esimerkiksi palvelutalossa tai perhehoidossa.

Omassa kodissa itsenäinen pärjääminen edellyttää, että koti ja sen ympäristö tukevat itsenäistä asumista. Kannattaa siis kartoittaa myös asunnon esteettömyys ja tarve mahdollisiin apuvälineisiin.

Ostaessasi erilaisia palveluita kannattaa huomioida, voiko palvelun laittaa kotitalousvähennykseen ja voiko palvelun ostaa arvonlisäverottomana, jolloin palvelun hinta on edullisempi.

Tulosta tämä sivu