Tietosuojaseloste

Tietosuojaseloste

1a Rekisterinpitäjä

Nimi        Turun Kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta

Osoite     PL 670, 20101 Turku

Muut yhteystiedot (esim. puhelin virka-aikana, sähköpostiosoite)

turun.kaupunki@turku.fi

2 Yhteyshenkilö rekisteriä koskevissa asioissa

Nimi       Johanna Ritvanen, Kehittämispäällikkö

Osoite    Hyvinvointitoimiala, kirjaamo, Yliopistonkatu 30, 2. kerros, 20100 Turku

Muut yhteystiedot (esim. puhelin virka-aikana, sähköpostiosoite): 

+ 358 2 330 000

hyvinvointitoimiala@turku.fi

3 Vastuuhenkilö rekisteriä koskevissa asioissa

Nimi              Sari Ahonen, Palvelualuejohtaja, Vanhus- ja vammaispalvelut

Osoite           Hyvinvointitoimiala, kirjaamo, Yliopistonkatu 30, 2. kerros, 20100 Turku

Muut yhteystiedot (esim. puhelin virka-aikana, sähköpostiosoite):

+ 358 2 330 000

4 Rekisterin nimi

Maakunnallinen asiakasneuvonta ja –ohjaus –rekisteri, Varsinais-Suomi

5 Henkilötietojen käsittelyn tarkoitus

Maakunnallinen asiakasneuvonta ja -ohjaus. Rekisteri perustuu asiakasneuvonnan välttämättömiin tietoihin. Rekisteriä käytetään asiakkaan neuvontaan ja ohjaukseen tarvittavan tiedon tallentamiseen, palvelutapahtuman hallinnointiin ja toteuttamiseen, palvelun kehittämiseen tarvittavan tiedon tallentamiseen sekä laadukkaan palvelun turvaamiseen ja asianmukaisen ja lakisääteisen toiminnan valvomiseen ja palvelujen koordinointiin.

Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista 12 §:

Hyvinvointia edistävät palvelut

Kunnan on järjestettävä ikääntyneen väestön hyvinvointia, terveyttä, toimintakykyä ja itsenäistä suoriutumista tukevia neuvontapalveluja.

Lisäksi kunnan on tarjottava hyvinvointia, terveyttä, toimintakykyä ja itsenäistä suoriutumista tukevia terveystarkastuksia, vastaanottoja tai kotikäyntejä erityisesti niille ikääntyneeseen väestöön kuuluville, joiden elinoloihin tai elämäntilanteeseen arvioidaan tutkimustiedon tai yleisen elämänkokemuksen perusteella liittyvän palveluntarvetta lisääviä riskitekijöitä.

Edellä 1 ja 2 momentissa tarkoitettuihin palveluihin on sisällytettävä:

1) hyvinvoinnin, terveellisten elintapojen ja toimintakyvyn edistämiseen sekä sairauksien, tapaturmien ja onnettomuuksien ehkäisyyn tähtäävä ohjaus;

2) ikääntyneen väestön terveyden ja toimintakyvyn heikkenemisestä aiheutuvien sosiaalisten ja terveydellisten ongelmien tunnistaminen ja niihin liittyvä varhainen tuki;

3) sosiaalihuoltoa ja muuta sosiaaliturvaa koskeva ohjaus;

4) sairaanhoitoa, monialaista kuntoutusta ja turvallista lääkehoitoa koskeva ohjaus; sekä

5) ohjaus kunnassa tarjolla olevien hyvinvointia, terveyttä, toimintakykyä ja itsenäistä suoriutumista edistävien palvelujen käyttöön.

5 Rekisterin tietosisältö

- Asiakkaiden puhelinnumero sekä käyttäjätietojen tallentaminen monikanavaisen yhteydenoton tietojen tallentamiseen sekä yhteydenottopyyntöjen tallentamiseen.

- Rekisteri sisältää yhteydenottajan henkilötiedot (vain siinä laajuudessa kuin neuvonnan ja ohjauksen kannalta on välttämätöntä), palveluun liittyviä tietoja, tapahtumatiedot sekä asiakaspalautetietoja.

6 Säännönmukaiset tietolähteet

Henkilön itsensä suostumuksella annetut tai hänen valtuuttamansa henkilön antamat tiedot.

7 Tietojen säännönmukaiset luovutukset

Tietoja ei säännönmukaisesti luovuteta. Tietoja luovutetaan ainoastaan asianomaisen henkilön oman kunnan palvelutarpeen arviointiin ja asiakkaan tai hänen edustajansa suostumuksella.

8 Tietojen siirto EU:n tai ETA:n ulkopuolelle

Tietoja ei luovuteta EU:n tai ETA:n ulkopuolelle.

9 Rekisterin suojauksen periaatteet

A Manuaalinen aineisto

B ATK:lla käsiteltävät tiedot

Pääsy rekisteriin on rajattu henkilöille, jotka niitä työssään tarvitsevat.

Tietoja käsittelevät vain ne henkilöt, joiden työtehtäviin käsittely kuuluu.

Käyttäjät on yksilöity käyttäjätunnuksin.

Tallennettua tietoa säilytetään arkistointisääntöjen edellyttämän ajan.

Tiedot kerätään tietokantoihin, jotka ovat palomuurein salasanoin ja muin teknisin keinoin suojattuja.

Tietokannat sijaitsevat lukituissa ja vartioiduissa tiloissa ja tietoihin pääsevät käsiksi vain ennalta nimetyt henkilöt.

Käytettävät tietojärjestelmät: Atsor, NinChat, Telia VCC

Tietojen säilytysaika: Henkilötietojen säilyttäminen, arkistointi ja hävittäminen määräytyvät lainsäädännön ja siihen perustuvan ohjeistuksen sekä arkistonmuodostussuunnitelman perusteella.

10 Tarkastusoikeus

Rekisteröidyllä on oikeus tarkastaa itseään koskevat rekisteritiedot tai ettei rekisterissä ole häntä koskevia tietoja (EU:n yleinen tietosuoja-asetus artikla 15). Pyynnöstä tiedoista annetaan kirjalliset kopiot. Tarkastusoikeus toteutetaan ilman aiheetonta viivytystä. Määräaika tietojen toimittamiseksi tai tietopyyntöön liittyvien lisätietojen antamiseksi on enintään kuukausi pyynnön vastaanottamisesta. Mikäli tietopyyntö on erityisen monimutkainen ja laaja, voidaan määräaikaa jatkaa kahdella kuukaudella. Tarkastusoikeuden käyttäminen ja kopioiden saaminen on lähtökohtaisesti maksutonta. Mikäli jäljennöksiä pyydetään useampia, kaupunki voi kuitenkin periä niistä hallinnollisiin kustannuksiin perustuvan kohtuullisen maksun.

Tarkastusoikeus voidaan evätä vain laissa mainituilla perusteilla. Epäämisperusteena voi olla esimerkiksi, että tiedon antamisesta saattaisi aiheutua vaaraa rekisteröidylle tai jonkun muun oikeuksille. Jos tarkastusoikeus evätään, asiakkaalle annetaan kirjallinen kieltäytymistodistus. Tietosuojavaltuutettu voi joissain tapauksissa antaa rekisterinpitäjälle määräyksen asiakkaan tarkastusoikeuden toteuttamisesta.

Tarkastuspyyntö osoitetaan rekisteriasioita hoitavalle henkilölle omakätisesti allekirjoitetussa tai vastaavalla tavalla varmennetussa asiakirjassa taikka henkilökohtaisesti rekisterinpitäjän luona.

Lomakkeen voi pyytää Turun kaupungin hyvinvointitoimialan toimipisteistä tai kirjaamosta.

Internetsivuilta (www.turku.fi ) lomake löytyy mm. sosiaali- ja potilasasiamiesten sivuilta hakusanoilla: potilasasiamies tai sosiaaliasiamies.

Rekisteritietojen tarkastuspyyntö toimitetaan osoitteeseen:

Turun kaupungin hyvinvointitoimialan kirjaamo

PL 670, 20101 Turku

Käyntiosoite: Yliopistonkatu 30, 2.krs

11 Oikeus vaatia tiedon korjaamista 

Rekisterinpitäjän on ilman aiheetonta viivytystä oma-aloitteisesti tai rekisteröidyn vaatimuksesta oikaistava, poistettava tai täydennettävä rekisterissä oleva, käsittelyn tarkoituksen kannalta tarpeeton, puutteellinen ja vanhentunut tieto (EU:n yleinen tietosuoja-asetus artikla 16).

Korjauspyyntö tehdään kirjallisesti ja se osoitetaan rekisteriasioita hoitavalle henkilölle. Pyynnössä on syytä tarkasti yksilöidä ja perustella, mitä tietoa vaaditaan korjattavaksi, mikä on asiakkaan mielestä oikea tieto ja millä tavoin korjaus pyydetään tekemään. Korjatusta tiedosta, korjauksen tekijästä sekä korjauspäivämäärästä jää rekisteriin tieto. Alkuperäinen merkintä on mahdollista nähdä jälkikäteen.

Jos tiedon korjaamisesta kieltäydytään, rekisteröidylle annetaan kirjallinen kieltäytymistodistus ja hänellä on oikeus saattaa asia tietosuojavaltuutetun ratkaistavaksi.

Lomakkeen voi pyytää Turun kaupungin hyvinvointitoimialan toimipisteistä tai kirjaamosta.

Internetsivuilta (www.turku.fi ) lomake löytyy mm. sosiaali- ja potilasasiamiesten sivuilta hakusanoilla: potilasasiamies tai sosiaaliasiamies.

Rekisteritietojen korjauspyyntö toimitetaan osoitteeseen:

Turun kaupungin hyvinvointitoimialan kirjaamo

PL 670, 20101 Turku

Käyntiosoite: Yliopistonkatu 30, 2.krs

12 Muut henkilö- tietojen käsittelyyn liittyvät oikeudet 

Oikeus tulla unohdetuksi (artikla 17):

Henkilöllä voi tietyissä poikkeustapauksissa olla oikeus saada henkilötietonsa kokonaan poistettua kaupungin rekistereistä. Tällaista oikeutta ei kuitenkaan ole silloin kun henkilötietojen käsittely perustuu lakiin tai kaupungille kuuluvan julkisen vallan käyttämiseen.

Oikeus käsittelyn rajoittamiseen (artikla 18):

Henkilöllä voi tietyissä tilanteissa olla oikeus pyytää henkilötietojensa käsittelyn rajoittamista siksi aikaa, kunnes hänen tietonsa on asianmukaisesti tarkistettu ja korjattu tai täydennetty.

Oikeus siirtää tiedot järjestelmästä toiseen (artikla 20):

Oikeutta ei sovelleta Turun kaupungin henkilörekistereihin liittyen, koska henkilötietoja on kerätty yleistä etua koskevan tehtävän suorittamiseksi tai rekisterinpitäjälle kuuluvan julkisen vallan käyttämiseksi.

Henkilöllä on oikeus tehdä valitus viranomaiselle (artikla 77) ja oikeus käyttää muita hallinnollisia muutoksenhakukeinoja sekä oikeussuojakeinoja mm. oikeus nostaa kanne rekisterinpitäjää tai henkilötietojen käsittelijä-organisaatiota vastaan, jos hän katsoo oikeuksiaan loukatun sen takia, ettei hänen henkilötietojensa käsittelyssä ole noudatettu tietosuoja-asetusta.

Lokitiedot (Laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen sähköisestä käsittelystä (159/2007):

Potilaalla/asiakkaalla on oikeus saada tietää, kenelle on luovutettu häntä koskevia sosiaali- ja terveydenhuollon rekistereihin tallennettuja tietoja.

Lokitietopyynnön voi tehdä lokitietopyyntölomaketta käyttäen. Lomakkeen voi pyytää Turun kaupungin hyvinvointitoimialan toimipisteistä tai kirjaamosta. Internetsivuilta lomake löytyy osoitteesta: www.turku.fi/tietosuoja

Vastaus lokitietopyyntöön toimitetaan pääsääntöisesti maksutta. Kahta vuotta vanhempia lokitietoja ei ole oikeutta saada, jollei siihen ole perusteltua syytä. Lokitietoja ei saa käyttää tai luovuttaa edelleen muuhun tarkoitukseen.

Jos potilas/asiakas katsoo lokitietojen perusteella, että hänen tietojaan on käsitelty perusteettomasti, hän voi pyytää asiasta lisäselvityksen.

Potilaalla/asiakkaalla on oikeus saada samat tiedot uudelleen, jos siihen on hänen etujensa ja oikeuksiensa toteuttamiseksi perusteltu syy. Uudelleen annettavista tiedoista voi toimiala veloittaa tietojen antamisesta aiheutuvia kustannuksia vastaavan maksun.
 
Sähköposti: tietosuoja@turku.fi  Konsernihallinto/tietosuojavastaava, PL 355, 20101 Turku

 

Tulosta tämä sivu